fbpx

Tassikoogid ja muffinid küpsetatakse samades vormides, ent tassikoogid on kahtlemata midagi palju enamat kui lihtsalt tavaline muffin ning kindlasti ei tasuks käsitööna küpsetatud muffinit võrrelda jaekettides müüdavate „järgmise aasta jõuludeni“ säilivate kilesse pakendatud toodetega.

Tassikookide ajalugu

Tassikookide ajalugu viib meid tagasi 18. sajandisse. Tõenäoliselt oli esimene viide tassikookidele (ehk väikestes tassides küpsetatavale kookidele) Amelia Simmonsi 1796 aastal ilmunud raamatus “American Cookery“. Teadaolevalt pärineb esimene viide sõnale “tassikook” (cupcake) 19. sajandil ilmunud Eliza Leslie raamatust “Receipts“, ehk Retseptid. Seal raamatus toodi esmakordselt ära ka esimene tassikoogi retsept.

Siiski ei tasuks nendesse nimedesse ja numbritesse liialt süveneda – tassikookide osas ei ole kindlasti olemas ühte kindlat loojat või autorit, kuna enamik tassikookide retsepte pärinevad koduköökidest ning nii nagu igal vanaemal on oma pannikoogi retsept, siis sama käib ka tassikookide kohta.

Samuti ei ole meie jaoks oluline, kas sõna „tassikook“ (cupcake) tuleneb sellest, et neid küpsetati tassilaadsetes anumates või viitab tassikook pigem hoopiski mõõtühikule tass, ehk cup. Tassikook, ehk tassi jagu kooki. Muideks cup kui selline on ka täna USAs kasutatav mõõtühik, kus 1 cup on umbes 2,2 dl.

Erinevad tassikoogid

Meie jaoks on palju olulisem sellest kust ja millal tassikookide ajalugu alguse sai tõdemus, et tassikoogid on ühed imemaistvad, suus-sulavad maiused. Tassikoogid on ideaalselt mõnusad ampsud mida armastavad nii noored kui vanad. Tassikook sobib üksinda nautimiseks või kaaslasega jagamiseks. Mõnus maitseelamus samavõrd tavaliseks neljapäeva õhtuks aga ka tähtsamate sündmuste puhul nagu bankett’d, tähistamised, pulmad. Ka Dulcinea tassikoogid on olnud desserdivalikuks nii mitmeski pulmas.

Tassikooke on võimalik valmistada väga erinevate maitsetega. Tuntumad on kahtlemata tassikook sefiiriga, tassikook oreoga, tassikook raffaelloga ning tassikook limoncelloga. Samas on väga levinud ka tassikoogid vaniljega, šokolaadiga jne. Tegelikult on tassikookide maitsete osas piiriks ainult kujutlusvõime.

Järgmine kord räägime tassikoogi suuremast vennast .. topsikoogist 😉

     

Shopping Cart