fbpx

Küpsistevalik on tänapäeval väga lai, alates hõrkudest makroonidest, ekleeridest ning madeleinie’st kuni mõnusalt suus murenevate Kevadlillede, krõmpsude šokolaadiküspsiste ja klassikaliste kaera-, teeküpsiste ning tegelikult ka piparkookideni välja.

Küpsis, nagu nimigi ütleb, on olemuselt lihtsalt üks küpsetatud kondiitritoode. Kui ajalooliselt on küpsised olnud ikka pigem agarate pereemade ja käsitöö kondiitrite pärusmaa, siis alates 19 sajandist on hakatud neid tootma ka juba tööstuslikult. Sinna sajandisse jääb ka eestlaste armastatud Kalevi asutamine.

Dulcinea kondiitrite tootevalikust leiad vanad head klassikud: Kevadlilled, Valeri küpsised, Kondenspiima nn „Kreeka pähklid“ ja muidugi armastatud šokolaadiküpsised.

 

Küpsis „Kevadlill“

Kevadlill on klassikaline lillekujuline murenev ning õrna tekstuuriga küpsis, millel on keskel väike kakao või šokolaadisilm. Vana hea klassikaline nostalgiaküpsis.

Kevadlille küpsiste valmistamine on tegelikult imelihtne – vaja läheb vaid suhkrut, võid, paar muna, jahu ning vett. Kõik see tuleb vahustada ning lisada munad ja jahu ning läbi tähekujulise tüllega pritskoti pressida küpsetusplaadile. Kevadlilled on valmis kui nad on ahjus küpsenud mõnusalt kuldkollaseks.

 

Kondenspiimatäidisega „Kreeka pähklid“

Vanade heade aegade absoluutne klassika – kondenspiimagatäidisega Kreeka pähkleid mäletavad vist küll kõik. Kuigi vanasti valmistati kondenspiimaga väga paljusid maiuseid, kooke, saiu, siis ausalt nn Kreeka pähklid on küll ühed armastatuimad ja populaarsemad küpsised mida kõik mäletavad.

Kuigi tänapäeval on enamikes suurtes selvehallides samuti võimalik osta neid nn kreeka pähkleid, siis nende maitse on kaugel sellest mis nad lapsepõlves olid. Põhjused nagu ikka on tööstuslikus konveierliinil tootmises, kus oluline on maht ja odav kilohind. Tegelikult on kondenspiima Kreeka pähkli küpsiste restept iseenesest väga lihtne ja sellega saab hakkama igaüks, ent nende küpsetamiseks tuleb aega varuda, sest nendega on omajagu mässamist. Aga omatehtud pähklite maitse on ikka üle kõige ja kompenseerib selle vaeva ja ajakulu.

Kreeka pähklite küpsetamiseks läheb kõigepealt vaja muidugi pähkliraudu / vorme ning ausalt, need on muutunud üsna rariteetseteks. Kui vanaemal ka ei ole, siis tasub käia vanakraami turgusid kammimas.

Kui kondenspiima pähkli „koor“ on valmis küpsetatud, siis tuleb need täidsega täita ja koored omavahel kokku suruda. Ei ole ju midagi keerulist, ent nendega läheb lihtsalt veidi aega, kuid tulemus on enamasti seda kõike väärt. Pähkli sisse võib tänapäeval lisada muidugi ka kõike muud kui ainult seda klassikalise konsenspiima pähkli segu. Miks mitte šokolaadikreem või lisada sinna päriselt mõni sarapuu pähkel sisse. Võimalusi on tegelikult lõputult. Dulcinea kondenspiima kreeka pähklid on muidugi klassikalised, nii nagu meile meeldib.

 

Valeri küpsised

Valeri küpsised on väga mõnusa ning sellise veidi painduva tekstuuriga, samas krõbedad ja väga magusad. Valeri küpsiste biskviiditaignasse lisatakse ka veel rosinaid aga tihti ka pähkleid ning loomulikult on Valeri küpsistes ohtralt võid ning omajagu ka suhkurt.

Eriti kui me räägime nendest õigetest, klassikalistest Valeri küpsistest. Just see eksimatult äratuntav nostalgiahõnguline eriline kindel maitse on see, miks Valeri küpsiseid nii palavalt armastatakse. Ka Dulcinea Valeri küpsised on tehtud vana hea klassikalise retsepti järgi täpselt nii nagu vanasti .. oleme omalt poolt täiendanud retsepti vaid pisut armastust lisades! 😉

 

Šokolaadiküpsised

Kas keegi teab kedagi, kes teab kedagi, kes ei armastaks neid imelisi klassikalisi šokolaaditükkidega küpsiseid? Iseäranis need ameerikalikke: krõbedate servadega suus sulavaid küpsiseid.

Dulcinea šokolaadiküpsised valmivad just ameerika stiilis, nn chocolate chip cookie stiilis, ent nad on meil pisut väiksemad kuid maitselt allahindlusi tegemata mõnusalt pehmed ja muredad, äärest krõbedad sulanud sokolaaditükkidega, kaetud valge šokolaaditriipudega.

 

Dulcinea kondiitrid .. armastusega Tartust! 😉

     

Shopping Cart